Obserwatorzy

Wenezuelscy robakożercy

Powyższy materiał przeznaczony tylko dla osób o mocnych nerwach.
Lepiej nie oglądać tego filmu, przed jedzeniem, bo apetyt może odejść. Po jedzeniu tym bardziej  nie oglądać:)

Ten wenezuelski przysmak nazywany jest także "buszmeńskim ryżem". Trafne określeni aczkolwiek, ryż nie wije się i nie ucieka. Podobno larwy mają lekko kwaskowy smak i są świetnym źródłem białka oraz żelaza.Najlepiej jeść je na surowo, bo nie tracą cennych właściwości odżywczych. Można je także smażyć lub piec w ognisku, wtedy nie uciekają ani nie uszczypną w język:)
Nigdy nie próbowałam i nie odważyłabym się spróbować tego typu przekąski, jednak dla niektórych plemion Indiańskich , takie "robaczane" jedzenie to prawdziwy przysmak.
Larwa termita jest wielkości kciuka,ma biało-żółty korpus zakończony czerwoną główkę z licznymi żuwaczkami. Podczas jedzenia , główkę larwy należy urwać lub wypluć po przeżuciu.  Małe  ale silne szczęki termitów mogą ugryźć, a to przecież robakożerca ma ugryźć larwę, nie odwrotnie:)




1 komentarze:

  1. Darmowy i lokalny serwis ogłoszeniowy - Radom Lokalne - zawiera tylko i wyłącznie ogłoszenia Radom i powiat Radomski.
    Darmowe ogłoszenia Radom. Radom Lokalne

    OdpowiedzUsuń